Esittely ja tausta

Olen Seinäjoen ammattikorkeakoulun kolmannen vuoden sosionomiopiskelija Oona Dahlgren. Olen suorittanut opintojeni viimeistä harjoittelua, johtamisen menetelmät FinFami Etelä-Pohjanmaalla toiminnanjohtajan Julia Hakamaan ohjauksessa.

Aikaisemmat harjoittelu- ja työpaikkani ovat olleet kuntasektorilla tai yksityissektorilla, joten ajattelin että haluan kohdentaa viimeisen harjoitteluni kolmannelle sektorille, yhdistykseen. Ajattelin, että näin ollen minulle tulisi tutuksi sosiaalialan jokainen sektori. Päätinkin siis hyvissä ajoin lähteä kysymäkään työharjoittelupaikkaa yhdistyksestä. Kysyin ensin harjoittelupaikkaa toisesta yhdistyksestä, josta minua kehotettiin olemaan yhteydessä FinFamille Juliaan. Olin kuullut FinFamista aikaisemman työni kautta, mutta itse yhdistys oli aika vieras. Tutkin FinFami Etelä-Pohjanmaan nettisivuja ja päätin ottaa yhteyttä Juliaan, niin kuin minulle suositeltiin. Yhteyden otto tuotti tulosta ja sovimmekin tammikuulle haastatteluajan. Näin päädyin harjoitteluun juuri FinFami Etelä-Pohjanmaalle.

Harjoittelupaikkana yhdistys

Yhdistystoiminta on minulle suurimmaksi osaksi tuntematonta aluetta. Minulla on hieman tarttumapintaa siihen siten, että yhdistyksistä on puhuttu koulussa ja olen ollut erään yhdistyksen jäsen aikaisemmin. Yhdistystoiminta kuitenkin sosionomin ja etenkin toiminnanjohtajan näkökulmasta oli minulle tuntematon alue ja halusinkin tarttua rohkeasti haasteeseen sekä selvittää minkälaista yhdistyksessä työskentely oikein on.

Yhdistystoiminnassa minut yllätti työn monipuolisuus. Etenkin sosionomina yhdistyskentällä on monia mahdollisuuksia. FinFamissa esimerkiksi toiminnanjohtaja ja aluetyöntekijä ovat koulutukseltaan sosionomeja ja heidän työnkuvansa on hyvin erilaiset. FinFamilla huomasin myös, miten yhdistyksessä toimii paljon erilaisia työntekijöitä, erilaisilla koulutuksilla, kokemustaustoilla ja eri vaiheissa työuriaan. Harjoitteluni aikana FinFamilla työskentelee muun muassa sosionomeja, psykiatrinen sairaanhoitaja sekä kulttuurituottaja.

Mitä tein harjoitteluni aikana

Olen tämän harjoittelun aikana oppinut tärkeitä asioita yhdistyksestä muun muassa sen miten yhdistys toimii, miten johtaminen ja henkilöstöhallinto näkyvät toiminnanjohtajat työtehtävissä, millaiset lait säätelevät yhdistyskenttää (yhdistyslaki), taloushallintoa (budjetointi) ja miten esimerkiksi avustuksia haetaan.

Johtamisen menetelmät harjoittelussa minua haastoi eniten budjetointi, mutta siitäkin selvittiin!

Mitä opin Johtamisen menetelmät harjoittelussa

Opin johtamisen menetelmät harjoittelussa paljon asioita itse johtamisesta, mutta myös sosiaalialasta sekä kolmannesta sektorista.

Pelkäsin aluksi, miten tulen selviämään ”numeroiden pyörittelystä”, mutta jo ennen 8 viikon harjoittelun loppua ymmärsin budjetoinnin pääpiirteittäin. On muun muassa tärkeää tietää: miksi budjetointia tehdään, mistä avustusta haetaan, mihin rahaa menee ja paljonko. Koen, että tämän asian hahmottaminen auttaa myös tulevaisuuden työssäni ymmärtämään taloushallintoa ja sitä mihin kaikkeen rahaa täytyy varata ja mihin sitä menee minkäkin verran.

Opin minkälaista toiminnanjohtajan työ on. Toiminnanjohtajan työnkuva on pienessä työyhteisössä ja yhdistyksessä laaja ja monipuolinen. Toiminnanjohtaja vastaa taloushallinnasta, henkilöstöhallinnosta, toiminnan esittelyistä, käy monissa erilaisissa kokouksissa, kouluttaa itseään koko ajan, tekee vuosiselvityksiä, tekee rahoitus hakemukset STEA:lle, osallistuu hallituksen kokouksiin ja paljon muuta. Toiminnanjohtajalta Julialta opin taitoja hyvästä johtajuudesta, joita on muun muassa: oikeudenmukaisuus, positiivisuus, avoimuus, kuuntelu ja keskustelu.

Harjoitteluni aikana pääsin osallistumaan moniin erilaisiin tapahtumiin, palavereihin ja työtehtäviin, kuten muun muassa yhteistyökokouksiin, henkilöstöpalavereihin, toiminnanesittelyihin, kehityskeskusteluihin, koulutuksiin sekä pöytäkirjanpitäjän roolissa hallituksen kokoukseen. Työyhteisönä FinFami Etelä-Pohjamaa oli opiskelijaystävällinen ja jokainen työyhteisön jäsen otti minut osaksi heidän tiimiään.

Kolme oppia, jotka otan mukaani harjoittelusta

  1. Tietämys erilaisista yhdistyksistä Etelä-Pohjanmaalla. Mitä he tekevät, kenelle he tarjoavat palveluja ja missä. Tämä auttaa varmasti tulevassa työssäni palveluohjauksessa, millaisessa työpaikassa
    se työ nyt sitten ikinä onkaan.
  2. Moniammatillinen yhteistyö. Mielestäni on ollut hieno huomata se, miten paljon yhdistykset tekevät yhteistyötä. Mielestäni yhteistyö erilaisten ammattilaisten välillä on yksi tärkeimpiä asioita sosiaalialalla.
  3. Johtamiskokemus. Nyt ymmärrän paremmin myös johtajan näkökulmaa työpaikoilla, kun olen päässyt katsomaan työtä siitä näkökulmasta.

Suosittelen FinFami E-P:tä harjoittelupaikkana sinulle…

Mikäli sinua kiinnostaa harjoittelu yhdistyksessä suosittelen sinulle harjoittelupaikaksi FinFamia. Yleisesti yhdistystoiminnan ymmärtäminen auttaa avartamaan omaa ajatusmaailmaa sekä laajentaa tietoutta erilaisista palvelujen tuottajista kolmannella sektorilla. FinFamissa Etelä-Pohjanmaalla voit suorittaa sosionomiopiskelijana orientoivan harjoittelun tai johtamisen menetelmät harjoittelun.

 

Yhdistyksessä pääset näkemään ja kokemaan paljon asioita, joihin et välttämättä pääse tutustumaan muissa sosiaalialan paikoissa, kuten avustushakemuksen teko, hallituksen kokoukset, budjetointi yms.

 

Suosittelen FinFami Etelä-Pohjanmaata johtamisen menetelmät harjoittelun harjoittelupaikaksi, sillä täällä sinut otetaan osaksi tiimiä, pääset näkemään laajasti erilaisia työtehtäviä, työ on monipuolista, kehittämismyönteistä ja tämän harjoittelun aikana opit varmasti paljon uutta. Vaarana tässä harjoittelussa kuitenkin on se, että haluat valmistuttuasi työskennellä kolmannella sektorilla, yhdistyksessä! 😀

     Lisätietoa:

Onna Dahlgren

Harjoittelija

Pin It on Pinterest