Vapaaehtoistoiminta

Ilo kasvaa osallisuudesta! Auttamalla annat myös itsellesi jotain arvokasta:
uutta merkitystä elämään, iloa ja ystäviä.

Vapaaehtoistoiminta omaisyhdistyksessä

Yhdistyksen vapaaehtoistoiminta luo osallisuuden mahdollisuuksia: antamalla saa. Se tarjoaa yhteisöllisyyttä, auttamisen iloa ja uusia kokemuksia. Meille onkin keskeistä, että vapaaehtoiset saavat iloa ja jaksamista omaan elämäänsä vapaaehtoistoiminnan kautta.

Vuonna 2019 yhdistyksessä tehtiin yhteensä 117 vapaaaehtoistehtävää!

 

Tule vapaaehtoiseksi

Yhdistyksen toiminnassa on mukana eri elämänvaiheissa olevia ihmisiä, kukin omin motiivein, kyvyin ja taustoin. Osalla vapaaehtoisista on itsellään kokemusta siitä, kun läheinen sairastaa psyykkisesti, mutta vapaaehtoistoimijalta ei edellytä omaiskokemusta. Toivotamme tervetulleeksi myös asiasta kiinnostuneet alan opiskelijat ja ammattilaiset!

Jokainen vapaaehtoinen tavataan henkilökohtaisesti ennen toiminnan aloittamista. Tehtävästä sovitaan yhdessä, ja sen hoitamiseksi varmistetaan tarvittava tuki ja perehdytys/koulutus. Kaikki vapaaehtoistoimintamme on ammatillisesti ohjattua ja toimintaan voi osallistua juuri sen verran kuin haluaa.

Kaikille vapaaehtoisille järjestetään yhteisiä virkistyksellisiä ja koulutuksellisia tapaamisia. Lisäksi vapaaehtoiset voivat osallistuvat vapaaehtoisten peruskoulutukseen sekä halutessaan kouluttautua erilaisiin tehtäviin. 

HAUSSA JUURI NYT

Esittele itsellesi merkintöjä CV:hen

Haluaisitko saada esiintymiskokemusta tai viettää aikaa kohdaten uusia ihmisiä?

Tule esittelemään yhdistystä ja toimintaa joko työntekijän tai toisen vapaaehtoisen työpariksi. Tehtävää varten saat perehdytyksen ja briiffauksen aiheeseen: Minä FinFamin käyntikorttina. Sinun ei tarvitse olla supliikki ekstrovertti, vaan jokainen saa esitellä toimintaa oman persoonansa mukaisesti.

Tämä on erinomainen tehtävä sinulle, mikäli kaipaat ihmisiä ympärillesi!

Pssst. Tsekkaa myös ”some-lähettiläs” -kohta, mikäli sinua kiinnostaa toiminnan esittely verkossa.

Missä?

Toimintaa esitellään esimerkiksi messuilla tai erilaisissa tapahtumissa. Eräs vakiintuneista esittelypaikoistamme on Seinäjoen keskussairaalaan OLKA-piste.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Toimintaa voi olla esittelemässä kertaluontoisesti tai useammissa tapahtumissa täysin sinun oman fiiliksen ja aikataulujen mukaan. Jo yhdenkin kerran aikana viet tietoutta toiminnastamme monille ihmisille, ja sinä saat itsellesi esittelykokemusta hyvän mielen lisäksi!

Miksi tämä on tärkeää?

Me haluamme, että kukaan ei jää yksin! Yksinkertaisesti, mitä useampi ihminen tietää yhdistyksestä ja toiminnastamme, sitä useammalla on mahdollisuus saada itselleen apua ja tukea. Toiminnan esittelijänä olet korvaamaton linkki toisistamme huolta pitämisessä.

tutki tätä vähän lisää

Nautitko uusien ihmisten tapaamisesta ja jutustelusta?

Oletko kiinnostunut järjestämään omalle paikkakunnallesi tapahtumia tai tilaisuuksia? Tule yhdistyksen paikallisagentiksi!

Vapaaehtoistehtäväsi on tällöin ”isännöinti/emännöinti” yhdistyksen tilaisuudessa. Mukanasi tehtävässä on yhdistyksen työntekijät. Tehtävääsi kuuluu tilaisuuden valmisteluun liittyvien mainosten jako esimerkiksi paikallisten kauppojen ilmoitustaululle, sekä tapahtumassa ihmisten tapaaminen ja yhdistyksen toiminnasta kertominen.

Toimit tapahtumassa tasavertaisena työparina, ja halutessasi saat mahdollisuuden osallistua tapahtuman suunnitteluun. 

Missä?

Koko Etelä-Pohjanmaan alueella.

Kauanko tehtävä vie aikaa?

Tilaisuudesta tai tapahtumasta riippuen aikaa kuluu noin 10 tuntia sisältäen mahdollisen suunnittelutyön, mainostuksen sekä itse tapahtumassa toimimisen.

Vapaaehtoisen matkakulut korvataan sovitusti.

Miksi tämä on tärkeää?

Tahdomme palvella mahdollisimman hyvin koko Etelä-Pohjanmaan aluetta, ja paikallisena sinulla on korvaamatonta näkemystä siitä, mitä juuri omalla paikkakunnallasi tarvitaan.

 

Liity chattiin!

Onko kirjoittaminen sinulle luontevaa? Haluaisitko olla osa työtiimiä, joka ohjaa vertaisten avointa chattia?

Chatin kannustava ohjaaja ohjaa keskustelua ja on mahdollistamassa vertaistuen toteutumista. Vapaaehtoisena ei tarvitse olla neuvova ammattilainen, vaan kannustava myötäeläminen on enemmän kuin tarpeeksi! Jokaista chattia ohjaa yhteensä 3 henkilöä.

Missä?

Tukinetissä keskiviikkoisin klo 17-19. Voit osallistua yhteen tai useampaan chat-kertaan, ja tukenasi on aina yhdistyksen työntekijä chatin aikana. Ennen chattailua saat perehdytyksen tehtävään. Vapaaehtoistehtävän toteuttamiseksi tarvitset itsellesi joko älypuhelimen tai
tietokoneen.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Yksi chat-kerta kestää 2 tuntia, ja ennen ja jälkeen käydään valmistavaa sekä purkavaa keskustelua.

Miksi tämä on tärkeää?

Chat on tärkeä apuväline anonyymin vertaistuen mahdollistamiseen! Monesti se voi olla ensimmäinen kontakti vertaistuen pariin. Jokaiselle meistä on tärkeää tulla kohdatuksi kaikkine tunteinemme ja
tarpeinemme!

ohjailehan itsesi lukemaan lisää

Mitä?

Yhdistys järjestää omaisille erilaisia vertaistuellisia ryhmiä, joiden tarkoituksena on tukea omaisten hyvinvointia sekä luoda mahdollisuus vertaistuelliseen tukeen. Monet yhdistyksen ryhmistä ovat vapaaehtoisten ohjaamia sekä osassa vapaaehtoiset voivat toimia työntekijän työparina.

Osassa ryhmistä on tarpeellista, että ohjaajalla on myös kokemusta läheisenä olemisesta, mutta vertaisryhmän ohjaajana voi toimia, vaikka ei olisikaan itse omainen. Ryhmän ohjaajan työtehtäviin kuuluu keskustelun ohjaaminen, kaffien keitto ja mahdollisesti tilan ovien avaaminen ja lukkoon huolehtiminen.

Apunasi ja tukenasi on aluetyöntekijä, ja ryhmänohjaajille järjestetään vertaistuellisia, virkistyksellisiä ja koulutuksellisia tapaamisia. Ryhmän ohjaus näyttää hyvältä myös CV:ssä, mikäli olet esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opiskelija!

Missä?

Ryhmiä on koko Etelä-Pohjanmaan alueella.

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Ennen ryhmän alkamista sovitaan sen aloitus- ja päättymispäivämäärät. Ryhmä voi kokoontua esimerkiksi kerran kuukaudessa, joten viisi kokoontumiskertaa sisältävän ryhmän  ohjaamiseen kuluu aikaa noin 10 tuntia (+ perehdytykseen, matkoihin ja valmistautumiseen käytettävä aika).

Yhdistys korvaa vapaaehtoisen matkakulut halvimman kulkuneuvon mukaan tai oman auton käytöstä kilometrikorvaukset, ellei julkista liikennettä ole saatavilla.

Miksi tämä on tärkeää?

Ryhmänohjaajat mahdollistavat usean vertaisryhmän toiminnan, jolloin läheisillä on mahdollisuus voimaantua vertaistuesta! Hyvällä on tapana kiertää: joskus ryhmäläisistä tulee uusia ryhmänohjaajia, sillä heitä motivoi auttaa, koska ovat itsekin saaneet apua!

sitten vain somettamaan!

Oletko verkkoviestinnän virtuoosi ja sosiaalinen media on hyppysissäsi? Haluaisitko jakaa tietoa toiminnasta, mikä voi auttaa ihmisiä?

 Käytätkö usein aikaa somen parissa ja liikut siellä eri kanavissa ja ryhmissä? Onko sinulla omia sometilejä, joiden kautta haluaisit jakaa tietoa asioista/toiminnasta, mikä voi auttaa ihmisiä? Tule meille somelähettilääksi.

Missä?

Voit jakaa sosiaalisessa mediassa joko meidän omia julkaisuja (@finfamiep tai @finfamiepnuoret) tai vaikka kertoa itse osallistumisestasi toimintaan, jakaa tietoa ja kertoa yhdistyksen olemassa olosta! Valinta on sinun, tee sinulle itsellesi sopivia postauksia!

Paljonko tehtävään kuluu aikaa?

Voit käyttää tehtävään niin paljon aikaa, kuin sinulle itsellesi sopii. Jo vähäiselläkin ajallisella panostuksella saat tiedon leviämään monelle!

Miksi tämä on tärkeää?

 Jotta toimintamme tavoittaisi mahdollisimman monta ihmistä, jotka tarvitsevat apuamme, FinFami EP:n on oltava esillä. Sinä olet siis käytännössä linkki auttavan tiedon ja ihmisen välillä – mikä voisikaan olla tärkeämpää?

tee sankaritekoja

Onko sinulla taitoja, joita haluaisit tarjota yhdistyksen käyttöön?

 Oletko näppärä sormistasi ja sujuuko sinulta joululahjojen paketointi? Otatko kauniita valokuvia, tai haluaisitko kirjoittaa artikkelin tiedotteeseemme? Tai onko sinulla joku aivan oma idea? Onko sinulla halu tehdä hyvää vapaaehtoistyön avulla? Olet todennäköisesti spontaani sankari!

Ota yhteyttä ja mietitään yhdessä juuri sinulle sopiva tehtävä!

 

Vapaaehtoisten koulutukset

vapaaehtoistoiminnan peruskoulutus

Vapaaehtoisuudesta voimaa -koulutus

Koulutus on kaikille avointa ja maksutonta. Koulutuksessa rajattu osallistujamäärä max 15 hlöä.

Yhteistyössä järjestämässä Seinäjoen kaupunginkirjasto, iltojen kouluttajina toimivat järjestöt.

Koulutusiltojen aikana saat peruskoulutuksen vapaaehtoistoimintaan sekä tietoa eri toimijoidentarjoamista vapaaehtoistoiminnan muodoista. Osallistumalla jokaiseen koulutusiltaan saat todistuksen.

Koulutuksen jälkeen sinulla on mahdollisuus valita itsellesi mielekäs tapa toimia vapaaehtoisena.

Illoissa kahvitarjoilu.

Paikka: Seinäjoen kaupunginkirjasto, Jaaksi-sali.
Aika: 28.10., 4.11. ja 11.11.2021 klo 17-20.

Ilmoittautumiset Seinäjoen Kansalaisopiston verkkosivuilla
www.opistopalvelut.fi/seinajoki/ kurssihaulla Vapaaehtoisuudesta voimaa.

 

 

Vapaaehtoisten koulutukset ja tapaamiset

15.4.2021 klo 17-18.30 Kannustava chattailija koulutus, verkko

Oletko kiinnostunut toimimaan kannustavana chattailijana? Ilmoittaudu verkkokoulutukseen, jossa saat perehdytyksen kyseiseen vapaaehtoistehtävään. Osallistuminen ei sido sinua toimimaan kannustavana chattailijana. 

Ilmoittautumiset [email protected] 9.4.2021 mennessä.

kevätkausi 2021 Ryhmänohjaajien koulutuspäivä: omat vahvuuteni ja haastavat tilanteet

Kiinnostaako sinua ryhmänohjaus, vai oletko jo kokenut konkari? Ryhmänohjaajien koulutuspäivänä saat jakaa kokemuksiasi ”kollegoidesi” kesken. Aika ja paikka ilmoitetaan lähempänä.

Millaisia haastavia tilanteita olet kohdannut ryhmiä ohjatessasi? Miten voidaan aktivoida hiljaisia ääniä keskustelussa, tai rajata keskustelua sovittuihin teemoihin? Miten säännöt vaikuttavat ryhmän toimintaan?

Mitkä ovat sinun vahvuutesi, ja miten ne auttavat sinua ryhmänohjaajana?

Psst. ryhmänohjaajina toimiville korvataan matkakulut koulutukseen osallistumisesta.

17.5.2021, ilta. uusien vapaaehtoisten tutustumispäivä, seinäjoki

Kiinnostaako sinua vapaaehtoistyö tai oletko aloittanut vapaaehtoisenamme vuoden sisään? Tule kuulemaan, mitä tarkoittaa toimia meillä vapaaehtoisena. Ohjelmassa toisiimme tutustumista, vapaaehtoistehtävien esittelyä ja omien vahvuuksien pohtimista.

Ilmoittautumiset [email protected] 10.5.2021 mennessä.

 

Oletko kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta yhdistyksessämme?

Täytä alla oleva vapaaehtoisen perustietolomake ja otamme sinuun yhteyttä!

Vapaaehtoisen perustietolomake

Olen kiinnostunut seuraavista vapaaehtoistehtävistä

Arvio ajankäytöstäni vapaaehtoistoimintaan

3 + 5 =

Lomakkeen täyttäjänä annan luvan yhdistykselle ottaa yhteyttä minuun vapaaehtoistoimintaan liittyen. Vapaaehtoisen perustietolomake ei sido minua vapaaehtoistoimintaan osallistumiseen.

Henkilötiedot tallennetaan rekisteriin, jota ylläpitää FinFami Etelä-Pohjanmaa ry. Vapaaehtoistoiminnasta muodostuva rekisteri on henkilökunnan yhteinen. Henkilötiedot ovat salassa pidettäviä, henkilökunnalla on salassapitovelvollisuus. Tietoja luovutetaan vain lakiin perustuen tai asiakkaan luvalla. Vapaaehtoistehtävistä ja niistä muodostuneista palautteista raportoidaan rahoittajalle (STEA) tarpeelliset tiedot, ilman että yksittäistä henkilöä voidaan tunnistaa.

 

Ajankohtaista

Voimavarat

Voimavarat

Voimavarat ovat jokaisen henkilökohtainen tapa selvitä arjen tuomista vaikeuksista. Niiden avulla meillä on kyky auttaa itseänsä sekä suhtautua itseemme sekä arjen tuomiin vaikeuksiin optimistisesti. Tämän takia omien voimavarojen tunnistaminen on tärkeää. Voimavarat...

lue lisää
Kriisi toi näkyviin halun auttaa

Kriisi toi näkyviin halun auttaa

Vapaaehtoistyöllä on Suomessa pitkät perinteet – jokainen meistä lienee osallistunut ainakin talkoisiin. Tutkitusti lähes joka toinen ihminen tekee vapaaehtoistyötä (39,9%). Vapaaehtoistyötä tehtiin keskimäärin neljän viikon aikana reilu 15 tuntia. Vapaaehtoistyötä...

lue lisää

Pin It on Pinterest