Vaikuttamistyö

FinFami Etelä-Pohjanmaa ry on ottanut vastuun toimia mielenterveysomaistyön asiantuntijana ja järjestövaikuttajana.

Asiantuntijuutemme perustuu läheisten kokemuksiin, ammatilliseen osaamiseen sekä yhteistyöhön. Tehtävän toteuttamiseksi tarjoamme mielenterveysomaisille ja muille sidosryhmillemme tietoa, tukea ja toivoa.

Tavoitteemme on, että

mielenterveysomaiset ja -läheiset tunnistetaan ilmiönä ja huomioidaan yksilöinä

hoitotyössä sekä mielenterveys- ja päihdepalveluissa myös läheiset kohdataan arvostavasti

läheiset kokevat osallisuutta ja saavat vaikuttamismahdollisuuksia itseään koskevissa asioissa

läheisen huoli sekä jaksaminen otetaan vakavasti

Tehtävää varten

toimimme yhteistyössä valtakunnallisen FinFami ry:n ja sen muiden jäsenyhdistysten kanssa

osallistumme valtakunnallisiin mielenterveysomaisten ja mielenterveyden teemaviikkoihin ja kampanjoihin

olemme mukana mielenterveysomaisiin liittyvissä tutkimuksissa ja opinnäytetöissä

järjestämme edunvalvontaan liittyvää, luotettavaan tietoon perustuvaa koulutusta sekä vaikuttamistilaisuuksia

annamme lausuntoja ja otamme kantaa, viestimme aktiivisesti

edistämme positiivista mielenterveyttä ja kokemusasiantuntijuutta

Lisätietoja

Julia Hakamaa
Julia Hakamaa

Toiminnanjohtaja

Sosionomi AMK

p. 050 348 3676

Vuoden 2019 Yhteiskehittämistilaisuuden tuotos MUISTILISTA

Työskentelymuotoja

Psykiatrinen hoitotahto
  • Psykiatrisella hoitotahdolla voi kertoa omaa hoitoa ja hoivaa koskevan tahtonsa. 
  • Etukäteen esitetyt toiveet ovat tärkeitä etenkin tilanteessa, jossa potilas ei itse kykene päättämään hoidostaan.
  • Hoitotahto vahvistaa potilaan itsemääräämisoikeutta.
  • Henkilökunta saa tietoa potilaan elämänarvoista ja pystyy paremmin noudattamaan niitä hoidossa, mikä helpottaa ongelmatilanteiden hoitoa sekä avoterveydenhuollossa että osastohoidossa.

Psykiatrisen potilaan hoitotahto

Psykiatrinen hoitotahtoni

Taustatietoa käytön tueksi

recovery -toipumisorientaatio

Toipumisorientaatiosta on vähitellen tullut keskeinen viitekehys mielenterveyspalveluiden tuottamiseen ja järjestämiseen monissa maissa. Se on ajattelun ja toiminnan viitekehys, jossa painottuvat voimavarat, osallisuus, toivo, merkityksellisyys ja positiivinen mielenterveys. Tavoitteena on, että henkilökohtainen toipumisprosessi johtaa tyydytystä tuovaan ja toiveikkaaseen elämään psyykkisen sairauden aiheuttamista rajoituksista huolimatta.

Recovery Etelä-Pohjanmaalla

Recovery, eli toipumisorientaatio on saanut jalansijaa myös suomalaisessa mielenterveystyössä ja etenkin Etelä-Pohjanmaalla se on juurtunut osaksi palveluiden toimintakulttuuria. Tästä kertoo esimerkiksi se, että Vaikuttavuusseura ry on palkinnut vuoden 2023 vaikuttavuustekona Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen mielenterveys- ja riippuvuushoidon palvelualueen. Voitto tuli toimintakulttuuri -kategoriassa ”Toipumisorientaatioon perustuva toimintakulttuuri”. Voit lukea tästä lisää Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen sivuilta.

Alueemme kehittämistyössä huomioidaan yhteistyö perustason palveluiden tuottajien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Kokemusasiantuntijuuteen ja vertaisuuteen sekä moniammatilliseen osaamiseen perustuvien työmuotojen kehittäminen ja saavutettavien ja joustavien palvelukokonaisuuksien rakentaminen niiden avulla ovat yhtenä keskeisenä tavoitteena hyvinvointialueellamme. FinFami Etelä-Pohjanmaa ry on mukana yhteistyössä.

Lisätietoja Tuija Ikola p. 040 410 2549 tai [email protected]

Seinäjoen Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasraati

Seinäjoen raati on perustettu vuonna 2016, tarkoituksena mielenterveys- ja päihdepalveluiden käyttäjien ja omaisten äänen kuuleminen ja osallisuuuden vahvistaminen palveluiden suunnittelussa, toteutuksessa sekä niihin liittyvässä päätöksenteossa.

Toteuttaakseen tarkoitustaan, raati mahdollistaa rakentavaan vuorovaikutukseen perustuvia, avoimia yhteiskehittämistilaisuuksia, joissa kuullaan kaikkia osapuolia ja pyritään yhteiseen käsitykseen kehittämisen tarpeista ja muutoksen edellytyksistä. Raati viestii yhteiskehittämisen tuotoksista.

Raadin kokoonpano 2024

Raatiin kutsutaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaita, omaisia ja läheisiä, kokemusasiantuntijoita sekä ammattilaisia ja päättäjiä. FinFami Etelä-Pohjanmaa ry jatkaa raadin koollekutsujana. Yhteydenotot ja lisätietoja: toiminnanjohtaja Julia Hakamaa.

     

    Yhteiskehittämistilaisuus 11.09.2020

    11.9.2020 olleen yhteiskehittämistilaisuuden aiheena oli ”Diagnoosina ihminen”.  Yhteiskehittämistilaisuuteen olivat tervetulleita kaikki mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaat, omaiset ja läheiset, ammattilaiset ja päättäjät. Tilaisuudessa käytiin läpi avointa keskustelua ja alustuksia teemaan liittyen.

    Keskustelun pohjalta tehtiin yhteenveto. Katso yhteenveto täältä.

    Jaa meille kokemuksesi!

    Onko sinulla kokemuksia ja ajatuksia mielenterveysomaisen/-läheisen roolista palvelujärjestelmässä? Haluatko kertoa onnistuneesta kohtaamisesta tai siitä, miten sitä olisi voinut parantaa? Oletko tunnistanut tarpeen kehitystyölle yhteiskunnan rakenteissa, miten tilannettasi voisi tukea tai huomioida paremmin? 

    Kerro kokemuksestasi meille! Voit kirjoittaa ajatuksesi nimettömänä, ja ne huomioidaan yhdistyksen edunvalvontatyön suunnittelussa. Kirjoituksia voidaan käyttää myös esimerkkiteksteinä yhdistyksen materiaaleissa. 

    5 + 7 =

    Ajankohtaista

    Päihderiippuvaisen läheisen tarina

    Päihderiippuvaisen läheisen tarina

    Halusin olla saattamassa häntä viimeiselle matkalle. Nuoren, minulle tärkeän ihmisen kuolema jätti syvät kipeät arvet ja koen, että asian käsittely on edelleen kesken. Oma toipumisprosessini on vasta aluillaan. Koin suurta syyllisyyttä ja tunnistan, että poden sitä osittain vieläkin. Tämä juontaa juurensa siihen, että välttelin häntä. Välillä minusta tuntui, että vihasin häntä niin paljon. Todellisuudessa kyse on rakkaudesta ja halusta suojella itseäni, johon minulla läheisenä on myös oikeus. Tiedän, että minun pitää antaa itse itselleni anteeksi ja koen, että tämä tulee olemaan pitkä prosessi. Tiedostan pelkääväni, että muut läheiseni sairastuisivat päihderiippuvuuteen ja että he kokisivat samanlaisen kohtalon. Pelkoni tulee osittain siitä, että suvussani on ylisukupolvista päihderiippuvuutta.

    lue lisää
    Kun yksi sairastuu monen maailma muuttuu. Kun yksi toipuu, monen maailma helpottuu.

    Kun yksi sairastuu monen maailma muuttuu. Kun yksi toipuu, monen maailma helpottuu.

    Elämä voi olla hyvää myös psyykkisesti sairastuneen läheisenä. Rohkaise sairastunutta luottamaan hoitavaan tahoon. Pyri siihen, että pääset mukaan hoitoneuvotteluihin, niistä saat enemmän tietoa sairastuneen tilanteesta. Tietojen saamiseen sekä hoitoneuvotteluun osallistumiseen tarvitaan aina sairastuneen lupa. Vertaistuki oli minulle tärkeää. Lapseni sairastuttua osallistuin psykiatrian poliklinikan järjestämään ryhmään. Myöhemmin siirryin itse ohjaamaan ryhmää. Ennen kaikkea, psykiatrinen sairaus on sairaus muitten mukana. Älä häpeä sairautta. Itse olen ollut avoin ja säästynyt salailulta, joka kuluttaa voimia.

    Etsi, hae ja vaadi itsellesi apua!

    lue lisää

    Pin It on Pinterest