Mielenterveysviikon 2021 teema on kohtaaminen. Kohtaamme muita ihmisiä monessa eri roolissa ja asetelmassa, mutta mitkä kohtaamiset jäävät mieleen ja mikä tekee kohtaamisesta merkittävän?

 

HYMY

Hymy viestii parhaimmillaan iloa, lämpöä ja hyväntahtoisuutta. Se näkyy kasvoilla, erityisesti huulilla ja suupielissä, myös silmissä ja silmien seudulla. Muistele hetki kohtaamista, jossa toinen henkilö on hymyillyt sinulle aidosti ja välittävästi; joskus pelkkä ajatus oikein upeasta hymykokemuksesta nostattaa hyvinvoinnin tunnetta, tuo pientä lämmintä värettä rintaan.

Hymy on kulttuurinen asia, joka myös tarttuu helposti vastaanottajaan.

KATSE

Katse kertoo läsnäolosta, siitä että otat vastaan. Lämmin katse ei arvostele tai oleta, se ei harhaile tai tuomitse. Katsekontaktiksi voidaan tulkita tilanne, jossa kaksi henkilöä katsoo toisiaan silmiin samaan aikaan. Se ei kuitenkaan vaadi pitkää tuijotusta onnistuakseen.

KEHONKIELI

Kehonkieli voi myös viestiä avoimuutta ja vastaanottavuutta. Avoimet kädet, kiireetön elehdintä ja itsensä asettaminen kohden vastaanottajaa on osa arvostavaa kohtaamista. Usein kehonkieli kertoo enemmän kuin ääneen sanomme, esimerkiksi kämmenien näyttäminen viestii vastaanottajalle rehellisyyttä.

 

Mitä muuta kuuluu positiiviseen kohtaamiseen ja millaisista kohtaamisista sinä olet voimaantunut? Mielenterveysviikon aihe pysäyttää meidät ihmisyyden äärelle pohtimaan tärkeintä työkaluamme, itseä – ja sen suhdetta toisiin.

Kirjoittaja

Julia Hakamaa
Julia Hakamaa

Toiminnanjohtaja

Sosionomi AMK

[email protected]

p. 050 348 3676

Aiheesta muualla

Lue lisää mielenterveysviikosta Mielenterveyden keskusliiton nettisivuilla.

 

 

Pin It on Pinterest