Taide ja kulttuuri tekee lähtökohtaisesti ihmiselle hyvää: vaikutukset hyvään elämään ja terveyteen tunnistetaan laajalti. Keinot kokea mielihyvää voivat olla sekä kulttuurin omaehtoista luomista tai sen kuluttamista.

Kulttuurihyvinvointi on keskeisessä roolissa myös järjestölähtöisessä mielenterveysomaistyössä. Toiminnassamme on esimerkiksi nautittu näyttämötaiteista, kirjoitettu runoja, vierailtu museoissa ja ihailtu kulttuurihistoriallisia maisemia. Historian siivittäminä, halusimme nostaa kulttuurihyvinvoinnin yhdistyksemme 20. juhlavuoden teemaksi! Pyrkimyksenämme on jatkossakin tarjota osallisuuden ja luovuuden mahdollisuuksia, kauneutta ja merkityksellisyyttä omaisen toipumispolulle.

Koostimme listan 20 kulttuurinhyvinvoinnin paikasta Etelä-Pohjanmaalla, joista voit nauttia yksin tai yhdessä. Tänä kesänä lähimatkailun rooli lienee isossa osassa. Miltä kuulostaisi luontoretki vaikka naapurikuntaan? Tulosta tästä lista itsellesi, ja nauti maakuntamatkailusta. Antoisia hetkiä!

Luontokohteita

Lauhanvuoren näkötorni, Isojoki
Isojoella Lauhavuoren kansallispuistossa riittää nähtävää. Erityisen hyvin näkymiä voi ihailla näkötornista.

Ilmajoen pyöräilykierros sekä muita lenkkireittejä, Ilmajoki
Ilmajoen alueelta lähtee monia eri pituisia reittejä ympäröivään luontoon ja kulkutavankin voi valita itse.

Pirunpesä, Ylivalli, Jalasjärvi
Pirunpesä on mainio luonnonnähtävyys: hiidenkirnua muistuttava pyöreä kallioaukko, ja se sijaitsee Jalasjärven Ylivallin Isovuoren laella.

Kaatialan louhos, Kuortane
Kuortaneella Kaatialan avolouhoksesta otettiin vuosina 1942-1968 maasälpää ja kvartsia. Nykyään louhokset ovat vedellä täyttyneet ja siten kiintoisia uinti- ja sukellupaikkoja ja niistä löytyy myös korukiviä.

Vuorenmaan matkailualue, Soini
Soinin Vuorenmaan matkailu-alueelta lähtee hyviä reittejä luontoon, kuten Kuninkaanpolku.

Elämyksellisiä paikkoja

Y-Kino, Kauhava
Kauhavan elokuvateatteri Y-Kino tarjoaa samat viihdykkeet kuin muut elokuvateatterit, mutta lisäksi siellä on poikkeuksellisen leveät ja mukavat istumapaikat ja elokuviin voi varata myös yksityisnäytöksiä. Järjestäisittekö vaikkapa kaveriporukan kesken yhteisen leffaillan?

Kalajärven matkailukeskus, Peräseinäjoki
Peräseinäjoella Kalajärven äärellä oleva matkailukeskus tarjoaa monenlaisia hyvinvointikohteita ympäri vuoden, kuten retkiluistelurata talvella ja puistogolf kesällä. Kalajärven loiva lasten ranta on myös mainio paikka perheen pienimmille!

4H-elämysmaailma, Ylistaro
Seinäjoen Ylistarossa 4H-elämysmaailmassa on vaihtoehtoja hyvinvointikohteiksi, kuten Kotieläinpuisto, Leikkipuisto ja kioskikahvila.

Teuvan kirjasto, Teuva
Teuvan kirjastosta löytyy monia kulttuurihyvinvointia tukevia palveluita, kuten kirjastoista yleensä. Kirjastorakennus on 1930-luvulta.

Kammi-kylä, Ruuhineva, Nummijärvi, Kauhajoki
Kauhajoen Nummijärvi voi jo itsessään olla hyvinvointikohde, mutta järven lähellä sijaitsee myös Ruuhineva, minne on rakennettu mielenkiintoinen, omaperäisiä rakennuksia sisältävä Kammi-kylä.

Kulttuuria ja argeologiaa

Kraaterijärvi, Lappajärvi
Lappajärvi on Euroopan suurin kraaterijärvi, ja se jo itsessään on oiva luontonähtävyyskohde. Lisävirikettä voi saada myös sen rantojen palveluista, kuten Hotelli Kivitipun meteoriittinäyttelystä.

Susiluola, Karijoki
Karijoen ja Kristinankaupungin rajamailla sijaitseva Susiluola on merkittävä arkeologinen nähtävyys, koska se on Suomen vanhin tunnettu asuinpaikka.

Taidetta ja museoita

Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetta, Seinäjoki
Kalevan navetta on monipuolinen taide- ja kulttuurikeskus Seinäjoen keskustassa. Kulttuurikokemuksien tarjontaan löytyy mm. taidenäyttelyitä, kerho- ja kurssitoimintaa, konsertteja sekä ruokaelämyksiä. Kalevan Navetan historiaa huokuva pihapiiri tarjoaa aisteille virikkeitä.

Kurikan museo ja kotiseututalo, Kurikka
Kurikan museossa on useita vanhoja rakennuksia ja pysyviä näyttelyitä eri aiheista ja aikakausilta.

Väinöntalo & kesäteatteri, Evijärvi
Evijärveltä löytyy Väinöntalo – Järviseudun museo, joka esittelee monipuolisesti talonpojan elämää. Lisäksi alueella esitetään kesäteatteria.

Pesäpallo- ja suksitehdasmuseo, Vimpeli
Vimpelissä on Pesäpallomuseo ja samassa pihapiirissä myös Suomen ainoa Suksitehdasmuseo.

Nelimarkka-museo, Alajärvi
Alajärvellä sijaitsevasta Nelimarkka-museosta voi saada kulttuurielämyksiä niin näyttelyiden, työpajojen kuin tapahtumienkin kautta.

Taidekeskus Harri, Alavus
Alavudenjärven rannalla Taidekeskus Harrissa on sekä vaihtuvia että pysyviä näyttelyitä.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku, Lapua
Vanha Paukku on kulttuuri- ja yrityskeskus Lapualla. Alueen rakennukset ovat entisen Lapuan patruunatehtaan vanhoja. Siellä toimii mm. kirjasto, teatteri, elokuvateatteri, museoita, kauppoja ja ravintoloita.

Veden polku -kulttuurireitti, Ähtäri
Veden polku on 1,6-2km pitkä kulttuurireitti Ähtärissä. Sen varrelta löytyy mm. kuvanveistäjä, professori Eero Hiirosen taideteoksia.

tutustu myös nuorten matkailuoppaaseen etelä-pohjanmaalle!

Klikkaa opas auki kuvasta!

Pin It on Pinterest