Edunvalvonta
Asiantuntijuutemme perustuu läheisten kokemuksiin, ammatilliseen osaamiseen sekä yhteistyöhön. Tehtävän toteuttamiseksi tarjoamme mielenterveysomaisille ja muille sidosryhmillemme tietoa, tukea ja toivoa.
Tavoitteemme on, että
mielenterveysomaiset tunnistetaan ilmiönä ja huomioidaan yksilöinä
hoitotyössä sekä mielenterveys- ja päihdepalveluissa myös läheiset kohdataan arvostavasti
omaiset kokevat osallisuutta ja saavat vaikuttamismahdollisuuksia itseään koskevissa asioissa
läheisen huoli sekä jaksaminen otetaan vakavasti
Tehtävää varten
toimimme yhteistyössä valtakunnallisen FinFami ry:n ja sen muiden jäsenyhdistysten kanssa
osallistumme valtakunnallisiin mielenterveysomaisten ja mielenterveyden teemaviikkoihin ja kampanjoihin
olemme mukana mielenterveysomaisiin liittyvissä tutkimuksissa ja opinnäytetöissä
järjestämme edunvalvontaan liittyvää, luotettavaan tietoon perustuvaa koulutusta sekä vaikuttamistilaisuuksia
annamme lausuntoja ja otamme kantaa, viestimme aktiivisesti
edistämme positiivista mielenterveyttä ja kokemusasiantuntijuutta
Lisätietoja

Vuoden 2019 Yhteiskehittämistilaisuuden tuotos MUISTILISTA
Työskentelymuotoja
Psykiatrinen hoitotahto
- Psykiatrisella hoitotahdolla voi kertoa omaa hoitoa ja hoivaa koskevan tahtonsa.
- Etukäteen esitetyt toiveet ovat tärkeitä etenkin tilanteessa, jossa potilas ei itse kykene päättämään hoidostaan.
- Hoitotahto vahvistaa potilaan itsemääräämisoikeutta.
- Henkilökunta saa tietoa potilaan elämänarvoista ja pystyy paremmin noudattamaan niitä hoidossa, mikä helpottaa ongelmatilanteiden hoitoa sekä avoterveydenhuollossa että osastohoidossa.
recovery -toipumisorientaatio
Toipumisorientaatiosta on vähitellen tullut keskeinen viitekehys mielenterveyspalveluiden tuottamiseen ja järjestämiseen monissa maissa. Se on ajattelun ja toiminnan viitekehys, jossa painottuvat voimavarat, osallisuus, toivo, merkityksellisyys ja positiivinen mielenterveys. Tavoitteena on, että henkilökohtainen toipumisprosessi johtaa tyydytystä tuovaan ja toiveikkaaseen elämään psyykkisen sairauden aiheuttamista rajoituksista huolimatta.
Recovery, eli toipumisorientaatio on saamassa jalansijaa myös suomalaisessa mielenterveystyössä. Käyttöönotto on erityisesti psykiatrisessa sairaalahoidossa kuitenkin osoittautunut haasteelliseksi. Henkilöstön kouluttamisella ja erilaisten teknologioiden käytöllä on ollut edistävä vaikutus.
FinFami Keskusliitto on mukana Recovery -toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hankkeessa, jossa kehitetään toipumisorientaatioon perustuvia ratkaisuja mielenterveyspalveluihin. Hankkeessa tuotetaan tutkimustietoa, järjestetään koulutuksia ja kehitetään palveluja kokemusasiantuntijuutta hyödyntäen. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö, Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 -Suomen rakennerahasto-ohjelmasta ja sitä hallinnoi Lapin yliopisto.
FinFamin ohella muita osatoteuttajia ovat Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Mielenterveyden keskusliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Tavoitteena on Recovery-orientaation käsitteellistäminen ja soveltaminen suomalaisiin mielenterveyspalveluihin. Lue lisää hankkeen omilta sivuilta.
FinFamin tavoitteena on edistää mielenterveysomaisten osallisuutta kehittämistyössä ja lisätä läheisten ja perheen huomioimista palveluissa. Lue lisää FinFamin sivuilta.
Recovery Etelä-Pohjanmaalla
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä tavoitteena on Recovery-ajattelun käsitteellistäminen ja soveltaminen psykiatrian toiminta-alueen tuottamiin palveluihin sekä palveluprosessien vaikutusten arviointi. Palveluprosessien kehittämisessä kiinnitetään erityistä huomiota palveluiden käyttäjien osallisuuteen ja vaikutusmahdollisuuksiin.
Kehittämistyössä huomioidaan yhteistyö perustason palveluiden tuottajien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Kokemusasiantuntijuuteen ja vertaisuuteen sekä moniammatilliseen osaamiseen perustuvien työmuotojen kehittäminen ja saavutettavien ja joustavien palvelukokonaisuuksien rakentaminen niiden avulla ovat yhtenä keskeisenä tavoitteena sairaanhoitopiirissä. FinFami Etelä-Pohjanmaa ry on mukana yhteistyössä.
Lisätietoja Tuija Ikola p. 040 410 2549 tai [email protected]
Seinäjoen Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasraati
Seinäjoen raati on perustettu vuonna 2016, tarkoituksena mielenterveys- ja päihdepalveluiden käyttäjien ja omaisten äänen kuuleminen ja osallisuuuden vahvistaminen palveluiden suunnittelussa, toteutuksessa sekä niihin liittyvässä päätöksenteossa.
Toteuttaakseen tarkoitustaan, raati mahdollistaa rakentavaan vuorovaikutukseen perustuvia, avoimia yhteiskehittämistilisuuksia, joissa kuullaan kaikkia osapuolia ja pyritään yhteiseen käsitykseen kehittämisen tarpeista ja muutoksen edellytyksistä. Raati viestii yhteiskehittämisen tuotoksista.
Raadin kokoonpano kaudella 2020-2021
Raatiin kutsutaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaita, omaisia, kokemusasiantuntijoita sekä ammattilaisia ja päättäjiä.
Noora Nieminen, varajäsen Tuija Ikola & Leena Välimäki, FinFami Etelä-Pohjanmaa ry
Otto Savolainen & varajäsen, Seinäjoen seurakunta
Merja Kallio, Kimmo Vinni & Pasi Wallius, Vertais- ja kokemustoimijat Olkkari ry
Jesse Keskinen & Anne Venäläinen, Nurmon Sininauha ry
Marko Rantamäki & Maija Kuusisto (varahenkilö), Seinäjoen kaupungin päihdeklinikka
Satu Pakkala, varajäsen Riitta Niemelä, Seinäjoen kaupungin kotihoito psykiatrinen tiimi
FinFami Etelä-Pohjanmaa jatkaa koollekutsujana, yhteydenotot Noora Nieminen.
Yhteiskehittämistilaisuus 11.09.2020
11.9.2020 olleen yhteiskehittämistilaisuuden aiheena oli ”Diagnoosina ihminen”. Yhteiskehittämistilaisuuteen olivat tervetulleita kaikki mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaat, omaiset ja läheiset, ammattilaiset ja päättäjät. Tilaisuudessa käytiin läpi avointa keskustelua ja alustuksia teemaan liittyen.
Keskustelun pohjalta tehtiin yhteenveto. Katso yhteenveto täältä.
Ajankohtaista
Hyvinvointia kulttuurisessa yhteydessä
Taide ja kulttuuri tekee lähtökohtaisesti ihmiselle hyvää. Taiteen ja kulttuurin vaikutukset hyvään elämään ja terveyteen tunnistetaan laajalti. Keinot kokea mielihyvää voivat olla sekä kulttuurin omaehtoista luomista tai sen kuluttamista.Mitä sinulle tulee mieleen...
Huomioidaan omainen
Mielenterveysomaisella tarkoitetaan henkilöä, jonka läheinen oireilee tai sairastaa psyykkisesti. Läheinen voi olla esimerkiksi perheenjäsen, ystävä tai kumppani. Psyykkinen oireilu on varsin yleistä ja arviolta joka toinen suomalainen kokee jonkun mielenterveyden...
Tästä hyötyy kaikki!
Hei sinä! Muistatko vielä, kuinka odotit koulun pihamaalla elämäsi ensimmäisen koulupäivän alkamista? Oliko sinulla kenties uusi reppu tai laukku, ja koulua varten hankittu penaali kynineen? Saitko vertaistukea kaveriltasi, kuiskailitteko kysymyksiä: ”Jännittääkö...