Mielenterveysomaiset

Mikä mielenterveysomainen?

Mielenterveysomainen on henkilö, jonka läheisen päihteidenkäyttö tai mielenterveys aiheuttaa huolta. Läheisellä ei tarvitse olla diagnoosia, pelkkä koettu huoli riittää. Läheinen voi olla esimerkiksi puolisosi, vanhempasi, siskosi tai veljesi, kaverisi tai vaikkapa isovanhempasi.

Kuka voi olla mielenterveysomainen?

Kuka tahansa voi sairastua mielenterveyden häiriöön, joten kenestä tahansa voi tulla sairastuneen omainen. Omainen ei välttämättä tarkoita samaa kuin omaishoitaja.

Usein jonkun sairastuttua mielenterveyden häiriöön kiinnitetään huomiota vain sairastuneen vointiin, jaksamiseen ja paranemiseen. Omaisen jaksaminen sairastuneen rinnalla on tärkeää, ja meidän yhdistyksemme on perustettu nimenomaan mielenterveysomaisten tueksi ja avuksi. Mielenterveysomainen auttaa läheistään erityisesti sillä, että pitää itsestään huolta!

Mielenterveysongelmiin liittyy yhä ennakkoluuloja ja jopa syrjintää, joka saattaa ulottua sairastuneen lähipiiriinkin. Yhdistyksemme yksi pyrkimys on saada vähennettyä mielenterveysomaisten kokemaa häpeää ja ”leimaamista”.