SUPER-tutkimukseen toivotaan osallistujia!

Suomessa on ollut käynnissä jo runsaan vuoden ajan SUPER-tutkimus, eli psykoottisten häiriöiden perinnöllisyyttä selvittävä tutkimus. Tutkimusta johtavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM) Helsingin yliopistosta. Tutkimus on käynnissä kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa.

Psykoottisiin häiriöihin tiedetään liittyvän periytyvää alttiutta, mutta niille altistavia geenimuotoja tunnetaan tällä hetkellä vain vähän. Tämän uuden geenitutkimuksen avulla pyritäänkin saamaan lisää tietoa psykoosisairauksien periytyvyydestä. Tätä tietoa tarvitaan, jotta tulevaisuudessa voidaan kehittää parempia hoitoja. Tavoitteena on, että 10 000 henkilöä osallistuisi SUPER-tutkimukseen.
Tutkimukseen voivat osallistua sellaiset henkilöt, joilla on joskus elämänsä aikana ollut psykoottisen häiriön diagnoosi (esimerkiksi skitsofrenia, skitsoaffektiivinen häiriö, määrittämätön psykoottinen häiriö, kaksisuuntainen mielialahäiriö tai vaikea-asteinen psykoottinen masennustila).

Osallistuminen on vaivatonta, ja se onnistuu esimerkiksi oman kunnan psykiatrian poliklinikan tiloissa tai muussa helposti saavutettavassa paikassa. Osallistuminen tarkoittaa käytännössä n. 45 minuutin pituista tapaamista tutkimushoitajan kanssa. Tapaamisen aikana osallistuja haastatellaan, hän suorittaa kaksi pientä tehtäväsarjaa tablettitietokoneella ja antaa verinäytteen. Kaikki tiedot ja näytteet käsitellään luottamuksellisesti. Tutkimuksessa noudatetaan tarkkoja eettisiä ohjeita ja tietoturvaa. Kiitokseksi osallistumisesta saa lahjakortin.

SUPER-tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Toukokuuhun 2017 mennessä Etelä-Pohjanmaalta on löytynyt vapaaehtoisia jo yli 70 henkilöä. Koko Suomen alueella osallistujia on jo noin 4500. Lisää osallistujia kaivataan kuitenkin edelleen. Näytteitä kerätään vuoden 2018 loppuun asti.

SUPER on osaa laajempaa kansainvälistä tutkimusta, jota johtaa Harvardin yliopiston alainen psykiatrian tutkimuskeskus Stanley Center. Kaiken kaikkiaan näytteitä kerätään eri maista yhteensä n. 100 000 henkilöltä. Näytteistä halutaan selvittää psykoottisten häiriöiden syntyä ja perinnöllisyyttä. Nämä tiedot auttavat uusien hoitomuotojen ja lääkkeiden kehittämisessä.

Jos tutkimukseen haluaa osallistua, voi tutkimushoitajiin ottaa yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Tutkimushoitajat vastaavat myös mielellään tutkimusta ja siihen osallistumista koskeviin kysymyksiin. Tutkimustapaamiset voidaan sopia osallistujan kannalta helpoiten tavoitettavaan paikkaan.

Yhteystiedot:
Tutkimushoitaja
Susanna Hotakainen
susanna.hotakainen@epshp.fi
050 474 0003