Voiko siihen vaikuttaa, ettei itsekin sairastu, jos perinnöllisiä taipumuksia sairastumiselle on?

On olemassa sekä sairaudelle altistavia riskitekijöitä että mieltä sairastumiselta suojaavia tekijöitä. Joihinkin niistä voit vaikuttaa, ja joihinkin et. Mielenterveyttä voidaan tukea vahvistamalla suojatekijöitä. Ne toimivat ikään kuin puskurina tai rokotteena haavoittavia olosuhteita vastaan, ja mitä enemmän niitä on, sitä paremmin ihminen selviytyy elämänsä karikoista.

Altistavia riskitekijöitä voivat olla esimerkiksi mielenterveysongelmat tai päihdeongelmat perheessä (perinnöllisyys), kiusaaminen ja syrjintä, sairaudet, yksinäisyys, väkivalta ja niin edelleen. Suojaavia tekijöitä puolestaan voivat olla ystävien ja perheen tuki, koulutus- ja opiskelumahdollisuudet, turvallinen ja viihtyisä elinympäristö, harrastukset ja vertaistoiminta, hyvä terveys, riittävän hyvä itsetunto, vuorovaikutustaidot, mahdollisuus toteuttaa itseään, optimismi ja toivo, elämän merkityksellisyys ja niin edelleen.

Kuka tahansa voi sairastua mieleltään jossain elämänsä vaiheessa, vaikka kaikki olisi hyvin ja suojaavia tekijöitä runsaasti. Jos huomaa sairastuneensa, on tärkeää hakea apua ajoissa (vaikkapa linkkivinkkien kautta).

Lue lisää mielenterveydestä ja mielen sairauksista täältä.