Miten voin jatkaa elämääni?

On tärkeää, että jos esimerkiksi perheessä on mielenterveyden häiriöitä, niistä puhutaan perheen kesken, jotta kaikki perheenjäsenet tietävät, mitä sairauteen kuuluu ja miten se vaikuttaa sairastuneen henkilön ajatteluun ja toimintaan. Näin vältetään monet väärinkäsityksetkin. Läheisten tulisi kuitenkin mahdollisuuksien mukaan elää omaa elämäänsä, samalla huomioiden sairastunut läheisensä. Läheinen ei voi omalla toiminnallaan parantaa sairastunutta, ja liiallinen elämän pyörittäminen sairastuneen ympärillä voi jopa hidastaa paranemisprosessia ja tavalliseen elämään palaamista. Ilmaise läheisellesi eri tavoilla ja toimilla, että olet lähellä ja välität. Se on tärkeää ja riittävää, vaikka sairastunut ei aina kykenisi sairautensa takia ottamaan ilmaisujasi vastaan.

Jos vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia, jotka vaikuttavat hänen kykyynsä hoitaa kotia ja normaaleja asioita, arjen ja kodin pyörittäminen ei saa kaatua lasten niskaan. On hyvä että kaikki jotka pystyvät, osallistuvat kodin töihin, mutta koko paletin pyörittäminen kotona on yksinkertaisesti liian rankkaa lapselle, olipa hän minkä ikäinen tahansa. Asian voi ottaa puheeksi vanhempien kanssa. Apua arkiaskareisiin voi saada myös esimerkiksi kunnan sosiaalitoimistosta tai sukulaisilta.

Pidä hyvää huolta myös itsestäsi. On tärkeää, että saat tehdä omia juttujasi, harrastaa ja nähdä kavereitasi. Sinulla on siihen oikeus. Ne myös auttavat jaksamaan arjessa eteenpäin ja ovat omaa mielenterveyttä suojaavia tekijöitä. Läheisen mielenterveyden häiriö varmasti herättää monenlaisia tunteita, ja sinulla on niihin oikeus. Olisi hyvä, että sinä pääsisit puhumaan tuntemuksistasi jollekulle (esimerkiksi meille täällä FinFami Etelä-Pohjanmaa ry:ssä).

Jos perheessä vanhemmalla on mielenterveyden ongelmia, voi hänen jälkikasvuaan arveluttaa kotoa pois muuttaminen esimerkiksi opiskeluiden perässä. Olisi tärkeää, että kotoa muuttava nuori voisi aloittaa elämänsä ilman tunnetta siitä, että hän pettäisi vanhempansa tai jättäisi vanhemman pulaan. Jos tuntuu siltä ettei yksin jäävä vanhempi pärjää kotona, on syytä ottaa yhteyttä häntä hoitavaan lääkärin tai kunnan sosiaalitoimeen kotiavun saamiseksi. Myös sukulaisille ja perheystäville voi kertoa tilanteesta. Omaa suuntaansa hakevan nuoren on muistettava, että nyt on hänen vuoronsa aloittaa oma elämänsä. Joskus ihminen joutuu tuottamaan kipua läheisilleen, vaikka yrittää tehdä kaiken parhain päin. Sairastunut aikuinen läheinen on kuitenkin viime kädessä vastuussa omasta elämästään.

Lue lisää mielenterveydestä ja mielen sairauksista täältä.