Mitä tehdä, jos huomaat lähipiirissäsi oireita mielenterveyden häiriöistä?

Voit ottaa asian puheeksi sen ihmisen kanssa, josta olet huolissasi. Jos et halua tai voi tehdä niin, tai tämä ihminen ei halua puhua asiasta, on myös monia tahoja, joille voit kertoa huolesi ja jutella läheisestäsi. Jos olet koulussa, voit kääntyä kouluterveydenhoitajan, kuraattorin tai koululääkärin puoleen. Voit mennä myös suoraan terveyskeskukseen tai ottaa yhteyttä perheneuvolaan tai nuorisopoliklinikkaan. On myös monia hyviä nettipalveluja, missä voi purkaa mieltään, nimellä tai nimettömänä. (Kuten meidän yhteydenottolaatikkomme, ja lisää sivuja löytyy esimerkiksi täältä linkit -osiosta!)

Voi olla, että huolta aiheuttava läheisesi, kuten perheenjäsenesi tai kaverisi, kieltää sinua kertomasta ongelmista kenellekään. Monia pelottavat mielenterveysongelmiin liittyvät ennakkoluulot ja ”leima”, jonka kuvitellaan mielenterveyskuntoutujan saavan. Myös sairaus saattaa osaltaan aiheuttaa sen, että läheisesi suhtautuu asiasta puhumiseen vastahakoisesti. Hän ei välttämättä koe itse, että hänellä olisi ongelmia. Asia kuitenkin varmasti mietityttää ja kuormittaa sinua, ja aivan jokaisella on oikeus kertoa omaa mieltä painavista asioista terveydenhuollon työntekijöille ja saada niihin apua. Ehkä läheisesi jota asia koskee, ymmärtää asian tärkeyden myöhemmin.

Lue lisää mielenterveydestä ja mielen sairauksista täältä.