Mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat?

Kuka tahansa voi sairastua jossain elämänsä vaiheessa! Sairastuminen ei tarkoita, että sairastunut olisi jotenkin heikompi tai huonompi kuin muut. Kuten kehonkin sairaudet, myös mielen sairauksia voi tulla kenelle tahansa. Perheessä vanhempien mielenterveysongelmat eivät ole koskaan lasten aiheuttamia. Vaikka sairastunut vanhempi saattaisi jopa syyttää lastaan pahasta olostaan, lapsi ei ole voinut tehdä mitään sellaista, että se olisi aiheuttanut vanhemman sairastumisen. Normaali perheen arki sisältää toki vaikeitakin asioita, mutta vaikka lapsi tekisikin jotain, mikä pahoittaa aikuisen mielen, se ei aiheuta kenellekään mielenterveyden ongelmia.

Aina ei tarkasti osata sanoa, mistä mielenterveyden häiriöt johtuvat. Tavallisesti syitä on monia. Vaikeat elämänolosuhteet ja kokemukset, pelottavat elämäntapahtumat, liika työmäärä, raskaat kokemukset menneisyydessä jne. voivat altistaa häiriön syntymiselle. Jos jonkun lähisukulaisilla on paljon mielenterveyden ongelmia, saattaa hänellä itselläänkin olla vaara sairastua. Se ei kuitenkaan suoraan tarkoita sitä, että esimerkiksi mielenterveysongelmien kanssa painivien vanhempien lapset sairastuisivat automaattisesti itsekin. Muiden perheiden kokemuksista tiedetään, että suurin osa lapsista selviää aivan hyvin, kun suojaavia tekijöitä on riittävästi.

Lue lisää mielenterveydestä ja mielen sairauksista täältä.